TechAdvies

Wat is 2FA en waarom moet je het gebruiken?

Meer en meer websites activeren bij het inlogproces 2FA. Maar wat wil het zeggen en waarom pas je het beter toe?

Wat is 2FA?

2FA staat voor 2 factor authentication oftewel 2 steps verificatie. Bij het inloggen op een bepaalde website moet je niet enkel je gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken maar wordt nog een extra controle uitgevoerd.

De extra controle (of extra stap) zorgt ervoor dat enkel jij kunt inloggen op die bepaalde website. Die extra stap kan een code zijn die via sms wordt doorgestuurd, een tijdelijke code via een authenticator app.

2fa, de verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om 2fa te gebruiken. Hieronder geven we je de verschillende mogelijkheden.

SMS bericht

Eén van de meest gebruikte manieren om 2FA toe te passen, is het versturen van een SMS. Tijdens het Inlogproces verstuurt de website een code naar jouw gsm nummer. Om te kunnen inloggen, moet je de ontvangen code ingeven op de website.

Authenticator apps

Een authenticator app kan op 2 manieren werken. Enerzijds kan je via die app een tijdelijke code krijgen, die je moet ingeven op de website waar je wil inloggen.

Een andere mogelijkheid is dat je via de authenticator app de login poging moet goedkeuren.

Populaire authenticator apps zijn:

  • Google Authenticator
  • Authy (onze favoriet)
  • Last Pass

Waarom is 2FA zo belangrijk?

Online security is een hot topic. Het komt regelmatig voor dat login gegevens van bepaalde websites worden gehackt. Dit kan enorm gevaarlijk zijn, wetende dat de meeste internet gebruikers hetzelfde wachtwoord gebruiken voor hun online accounts.

Door het activeren van 2FA maak je het hackers onmogelijk om in te loggen op jouw account. Ook al zijn jouw logingegevens bekend bij mensen met slechte bedoelingen.