TechAdvies

Roaming: wat is het & zet je het aan of uit?

Op elke smartphone heb je de mogelijkheid om roaming aan of uit te zetten. Maar wat is roaming nu eigenlijk en hoe stel je het beste in?

Wat is roaming?

Roaming, wordt ook soms wel data roaming, genoemd is het gebruik van mobiel internet / telefonie in het buitenland (op een ander netwerk dat je eigen provider). Ga je naar het buitenland, dan ga je gebruik maken van een ander mobiel netwerk op je smartphone.

Afhankelijk van het land kan roaming voor extra (onvoorziene) kosten zorgen. Daarom is het belangrijk om te weten of je roaming nu aan of uit moet zetten.

Leestip: Mobiel internet op je laptop

Roaming aan of uitzetten?

Roaming aan of uitzetten op je smartphone is zeer eenvoudig. Dit kan je doen bij de instellingen van je simkaart. Dit is op Android & iPhone net iets anders.

Wil je geen onverwachte kosten hebben? Dan raden we je aan om roaming uit te zetten als je buiten de EU gaat (zoals Ijsland, Zwitersland, Amerika, Australië …). Binnen de EU mogen de providers geen extra kosten aanrekenen en geldt het verbruik zoals in je eigen land (binnen je eigen abonnement).

Is roaming gratis?

Sinds een paar jaar is roaming binnen de EU gratis geworden (mits beperkt verbruikt). Daarom is het zeer belangrijk om te weten welk land binnen de EU valt & welk land niet.

Landen binnen de EU:
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden

Landen buiten de EU:
IJsland, Liechtenstein, Noorwegen

EU landen buiten Europa
Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana, Réunion, Mayotte, Saint Martin, Azoren, Madeira, Canarische Eilanden, Gibraltar

Conclusie: Roaming aan of uit?

Het is belangrijk om te weten wat roaming is en in welke landen je extra kosten zal hebben. Blijf je in België / Nederland? Dan heb je geen roaming nodig. Ga je naar het buitenland (binnen de EU) dan ga je ook geen extra kosten hebben.

Wil je zeker zijn? Stel dan roaming standaard uit. Als je naar het buitenland gaat, krijg je normaal een smsje van je provider met de eventuele extra kosten die ze kunnen aanrekenen.