• Tech Advies

Moet je als beginnende fotograaf voor een DSLR of een mirrorless camera gaan?


Ben je geïnteresseerd in fotografie of heb je onlangs je eerste stapjes in deze wereld gezet en wil je graag je eerste fototoestel kopen? Dan kan je best kiezen tussen het oude, vertrouwde DSLR-systeem of een mirrorless camera. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee systemen en welke past het beste bij jou? Hieronder sommen we even kort de verschillen voor jou op.


Het eerste grote verschil is dat er bij een DSLR camera een spiegel inzit waarmee licht, dat via de lens binnenkomt, gereflecteerd wordt naar de (optische) viewfinder. Hierdoor krijg je een exacte weergave van hoe het er in de werkelijkheid uitziet. Wanneer je een foto zou maken met een DSLR, dan klikt de spiegel naar omhoog zodat het licht op de sensor valt en zo het beeld kan registreren. Bij een mirrorless camera zegt het woord het zelf, daar zit geen spiegel in. Het licht dat via de lens binnenkomt, komt meteen op de sensor terecht. Dit beeld wordt digitaal geprojecteerd naar de (elektronische) viewfinder zodat je exact kan zien hoe je foto er zal uitzien. De aanwezigheid van de spiegel in de DSLR camera's zorgt ervoor dat deze toestellen al snel groter en zwaarder zijn dan een mirrorless camera. Anderzijds zorgt de elektronische viewfinder bij de mirrorless camera dat er meer batterijcapaciteit nodig is om deze constant te voeden, wat resulteert in een kortere levensduur van de batterij.


Op het vlak van beeldkwaliteit valt er nauwelijks een verschil te merken. Dit is puur afhankelijk van de grootte van de sensor alsook het aantal megapixels en kunnen gelijkaardig zijn in beide systemen. Er zijn voornamelijk APS-C en full-frame sensoren aanwezig, hiervan is de full-frame de grootste sensor van de twee en zal ook de beste kwaliteit produceren. Net zoals bij de spiegel in de DSLR camera, zorgt een grotere sensor voor een grotere en zwaardere behuizing. Dus als je liever een compact toestel in je handen hebt dan kan je misschien beter opteren voor een camera met APS-C sensor omdat deze een stuk kleiner zijn.


Je kan hier in principe geen foute keuze maken. Beide camera systemen leveren uitstekende kwaliteit op het gebied van foto's. Als je liever een kleiner toestel hebt dan kan je best opteren voor een mirrorless camera vermits deze over het algemeen compacter zijn. Indien een lange levensduur van de batterijen van essentieel belang is dan kan je toch beter voor een DSLR camera kiezen. Hieronder vind je van elk systeem een voorbeeld waarvan wij denken dat de prijs/kwaliteit goed zit.DSLR Camera:


Nikon D5300 + 18-55mm lens


⚫️ 24 Megapixels

⚫️ APS-C sensor

⚫️ ISO lichtgevoeligheid max. 25600

⚫️ Tot 5 foto's per seconde

⚫️ Snapbridge App - foto's draadloos overzetten naar smartphone of tablet

⚫️ Nikon F lens mount


image: Nikon D3500Mirorrorless camera:


Sony Alpha A6000 + 16-50mm lens


⚫️ 24 Megapixels

⚫️ APS-C sensor

⚫️ ISO lichtgevoeligheid max. 25600

⚫️ Tot 11 foto's per seconde

⚫️ WIFI ingebouwd

⚫️ Sony E-mount


image: Sony Alpha A6000


5 views0 comments
 

©2020 by Tech advies.