TechAdvies

Hoe snel is mijn internet? Doe de test

Internet is niet meer weg te denken. Voor alles moet je geconnecteerd zijn met het internet. Maar gebeurt het wel eens dat je een trage internet verbinding hebt? Wil je weten hoe snel je internet is? Doe dan nu de test.

Hoe snel is mijn internet? Test het nu

Er zijn enkele manieren om de snelheid van je internet te testen. We raden je volgende 2 tools aan:

Hoe snelheid internet verbeteren?

De snelheid van je internet is afhankelijk van verschillende factoren. Dus om je internetsnelheid te kunnen verbeteren, moet je weten wat die factoren zijn.

Vast internet of mobiel internet

Internet hebben we tegenwoordig overal. Op onze laptop, smartphone en op onze wasmachine en koelkast. Maar hoe is het toestel verbonden met het internet?

Vast internet is internet die binnenkomt in je huis via een vaste kabel. Dit gaat gepaard met een modem/router die meestal bij de technische apparaten staat. Meestal wordt het vast internet dan draadloze verspreid via je wifi router.

Mobiel internet is internet via 3g, 4g of 5g. Dit gaat via een simkaart van je mobiele provider. Het toestel verbindt dan draadloze met de dichtsbijzijnde mast om op het internet te kunnen surfen.

Mobiel internet 3g, 4g (LTE) of 5g?

Mobiel internet wordt vaak ook uitgedrukt in termen van 3G, 4G of 5G. Hoe hoger het getal, hoe sneller de verbinding kan zijn. Maar dat is niet altijd het geval.

Soms kan je 3G verbinding sneller zijn dan je 4G verbinding. Dit is allemaal afhankelijk van de dekkingsgraad van je mobiele internet provider.

Ben je verbonden met mobiel internet, staat er 4G of 5G op je smartphone maar het je een zeer trage internetverbinding? Pas dan even je mobiele internet instellingen aan en verlaag (tijdelijk) via welke signalen je gaat surfen.

Factoren die je internet snelheid vertragen

Heb je geen snelle internetverbinding? Volgende factoren kunnen je internet snelheid vertragen:

 • Te ver van de router
  Je computer / smartphone moet verbinding maken met je wifi router. Zit je te ver van je router? Dan heeft dit een impact op je internetsnelheid.
 • Te veel obstakels
  Zit je niet ver van je router? Dan kunnen bepaalde voorwerpen / muren je snelheid zeer sterk vertragen. Denk maar aan dikke muren, metalen voorwerpen, …
 • Te veel gebruikers
  Wil je genieten van een snelle internetverbinding? Dan vermijd je beter dat er veel andere gebruikers op hetzelfde netwerk zitten. Denk maar aan je huisgenoten die aan het streamen / downloaden / gamen zijn, verschillende smart home toestellen, …
 • Trage / verouderde router
  Zijn bovenstaande factoren niet van toepassing op jouw situatie? Dan kan een trage of verouderde router de spelbreker zijn en zorgen voor snelheidsproblemen.

Internet snelheid verhogen? Jouw mogelijke oplossingen

Blijkt dat je internet snelheid niet zo goed is? Dan zijn er enkele oplossingen om dit probleem te verhelpen.

 • Surf via vast internet via de kabel
  Dé manier om te profiteren van het snelst mogelijke internet is om te surfen via de kabel. Sluit een UTP (internet) kabel aan vanuit je router/modem rechtstreeks in je laptop.
 • Wifi boosters
  Wil je via wifi blijven surfen, dan moet je enkele wifi boosters overwegen. Denk maar aan internet over stopcontact via powerlines of access point.
 • Schakel over op een ander wifi frequentie
  Elke router stuurt de internet signalen uit via een bepaalde frequentie. Als je veel huizen/appartementen rondom je hebt, dan is de kans groot dat ze dezelfde frequentie gebruiken en elkaars netwerk gaan verstoren. Kijk in je modem instellingen en verander de frequentie.

Conclusie: Hoe snel is mijn internet?

Hoe snel je internet is kan je alleen maar weten door het te testen. Merk je inderdaad dat je een trage internet verbinding hebt? Dan zijn er gelukkig enkele oplossingen om je snelheid te verbeteren. Je hebt namelijk een snelle internet verbinding nodig om te streamen, te gamen, te videobellen, …