TechAdvies

Welke laptop voor studenten? De beste geselecteerd!

Een nieuwe laptop kopen als student kan een ontmoedigende taak zijn. Er zijn zoveel opties op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. De juiste keuze maken hangt af van je studie, je budget en je persoonlijke voorkeuren. In dit artikel bespreken we welke laptop voor studenten de beste keuze is, afhankelijk van je specifieke behoeften en studierichting.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een laptop?

Specificaties en prestaties

De prestaties van een laptop zijn cruciaal voor elke student. Of je nu een rechtenstudent bent die vooral tekstverwerking en internet nodig heeft, of een grafisch ontwerper die zware software moet draaien, de specificaties van je laptop moeten hierop aansluiten. Overweeg de volgende aspecten:

 1. Processor: De hersenen van je laptop. Voor basisgebruik is een Intel i5 of AMD Ryzen 5 voldoende. Voor zwaardere toepassingen, zoals videobewerking of 3D-rendering, is een Intel i7 of AMD Ryzen 7 aan te raden.
 2. RAM: Het werkgeheugen van je laptop. Voor standaard gebruik is 8GB RAM voldoende, maar voor intensieve taken is 16GB of meer wenselijk.
 3. Opslag: SSD’s zijn sneller dan traditionele harde schijven (HDD’s) en maken je laptop sneller opstarten en applicaties vlotter draaien. Een SSD van 256GB is een goed startpunt, maar meer opslag kan nodig zijn afhankelijk van je gebruik.
 4. Grafische kaart: Voor de meeste studies is een geïntegreerde grafische kaart voldoende. Voor grafische opleidingen of gaming is een aparte grafische kaart, zoals een NVIDIA GeForce of AMD Radeon, een must.

Gewicht en draagbaarheid

Als student ben je vaak onderweg, van colleges naar bibliotheken en studiegroepen. Een lichte, draagbare laptop is daarom een groot voordeel. Ultrabooks, zoals de Dell XPS 13 of MacBook Air, bieden een goede balans tussen kracht en draagbaarheid.

Batterijduur

Niets is vervelender dan een lege batterij tijdens een belangrijk college of een lange studeersessie in de bibliotheek. Let op laptops met een lange batterijduur, idealiter meer dan 8 uur.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem van je laptop kan een groot verschil maken in gebruikservaring en compatibiliteit met de software die je nodig hebt voor je studie. De drie belangrijkste besturingssystemen zijn:

 • Windows: Het meest gebruikte besturingssysteem, compatibel met de meeste software.
 • MacOS: Voornamelijk gebruikt door studenten in grafische of creatieve opleidingen.
 • ChromeOS: Geschikt voor basistaken en biedt goede integratie met Google-diensten.

Beste laptops voor verschillende studierichtingen

Laptop voor technische en wetenschappelijke opleidingen

Voor technische studies zoals informatica, werktuigbouwkunde of natuurkunde heb je een krachtige laptop nodig die zware software en simulaties aankan. Goede opties zijn:

 • Dell XPS 15: Krachtige prestaties, uitstekende batterijduur en een prachtig scherm.
 • HP Spectre x360: Flexibel met een lange batterijduur en voldoende kracht voor technische software.
 • Apple MacBook Pro 16-inch: Perfect voor studenten die zowel kracht als een groot scherm nodig hebben.

Laptop voor grafische opleidingen

Voor studenten in grafische opleidingen zoals grafisch ontwerp, animatie of videobewerking zijn krachtige grafische kaarten en hoge resolutieschermen essentieel. Aanbevolen laptops zijn:

 • Apple MacBook Pro 14-inch: Krachtige M1 Pro-chip, uitstekende grafische prestaties en een prachtig Retina-display.
 • Microsoft Surface Laptop Studio: Flexibel, krachtig en perfect voor creatieve toepassingen.
 • Dell XPS 17: Groot scherm, krachtige grafische kaart en uitstekende bouwkwaliteit.

Laptop voor rechten- en sociale wetenschappen

Voor studenten in rechten, psychologie, sociologie of andere sociale wetenschappen is een laptop nodig die betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is, zonder al te veel toeters en bellen. Goede opties zijn:

 • Lenovo ThinkPad X1 Carbon: Lichtgewicht, betrouwbaar en een uitstekende toetsenbordervaring.
 • HP Envy 13: Betaalbaar, compact en voldoende kracht voor dagelijkse taken.
 • Apple MacBook Air: Krachtig, draagbaar en een lange batterijduur.

Laptop voor economie en bedrijfskunde

Voor economie- en bedrijfskundestudenten is een laptop nodig die goed kan multitasken en geschikt is voor software zoals Excel, SPSS of andere analytische tools. Aanbevolen laptops zijn:

 • Dell XPS 13: Compact, krachtig en een prachtig scherm.
 • Microsoft Surface Laptop 4: Uitstekende bouwkwaliteit, goede prestaties en lange batterijduur.
 • Asus ZenBook 14: Betaalbaar, lichtgewicht en krachtig genoeg voor de meeste bedrijfstoepassingen.

Tips voor het kopen van een laptop als student

Budget en financiering

Als student heb je waarschijnlijk een beperkt budget. Gelukkig zijn er veel betaalbare laptops die toch goede prestaties leveren. Kijk naar studentenkortingen, tweedehands opties en financieringsmogelijkheden via je onderwijsinstelling.

Garantie en ondersteuning

Kijk altijd naar de garantie en ondersteuningsopties die worden aangeboden. Een goede garantie kan je veel stress besparen als er iets misgaat met je laptop.

Accessoires en extra’s

Overweeg accessoires die je studeerervaring kunnen verbeteren, zoals een goede laptoprugzak, een muis, een extern toetsenbord of een tweede monitor.

Conclusie

De keuze van welke laptop voor studenten het beste is, hangt sterk af van je studierichting en persoonlijke voorkeuren. Of je nu een technische, grafische of sociale studie volgt, er zijn tal van opties beschikbaar die aan je behoeften kunnen voldoen. Zorg ervoor dat je investeert in een laptop die krachtig genoeg is voor je studie, draagbaar genoeg om mee te nemen en betrouwbaar genoeg om je door je studententijd te loodsen. Met de juiste laptop kun je je volledig concentreren op je studie en het beste uit je tijd als student halen.

Als student een eerste laptop kiezen is niet evident. Het aanbod is groot, het budget is vaak beperkt. Maar welke laptop is nu ideaal voor studenten? Hier kunnen we niet zomaar op antwoorden. Afhankelijk van wie je bent een welke studie je volgt of gaat volgen, is een andere laptop misschien beter geschikt. Ontdek hieronder de beste laptop voor studenten.

Ontdek de beste studenten laptops >

Beste laptop voor studenten

Het grootste deel van de studenten zal met een van volgende laptops zijn volledige schoolcarrière

Onze aanrader:
MacBook Air (M1)

De Apple MacBook Air met M1 chip heeft alles wat een student nodig heeft. Lange batterij duur, goede prestaties, meer dan dertig scherm en een niet al te groot prijskaartje. MacOS (het besturingssysteem van Apple) is stabiel en de meeste programma’s zijn beschikbaar voor Mac. Deze combinaties maken van de MacBook Air onze aanrader voor studenten!

Ontdek de MacBook Air >

Welke laptop voor studenten fotografie / videobewerking?

De studenten die een richting volgen rond fotografie of videobewerking hebben een laptop nodig die krachtiger is dan de gemiddelde student. Het bewerken van hoge resolutie foto’s en video’s vraagt immers meer rekenkracht van een laptop. Die studenten kiezen daarom beter voor een van volgende laptops

Macbook Pro 16 (M1 chip)

Onze aanrader voor een studenten laptop fotografie, videobewerking, .. is de nieuwste MacBook Pro 16 met de nieuwste Apple M chip. De combinatie van een lange batterijduur, een perfect scherm en zeer krachtige machine maakt deze laptop onze aanrader voor deze studenten.

Beste Windows laptop voor studenten

Op zoek naar een Windows laptop voor je opleiding/studie? Naast de MacBook Air (M1 chip) zijn er ook andere opties. .

Samsung Galaxy Book2 Pro 360

De Samsung Galaxy Book2 Pro 360 is ook een ideale metgezel om je volledige opleiding te vergezellen. Deze Samsung laptop met touch screen heeft alles wat je als student nodig hebt:

 • Lange batterij duur
 • Touch screen
 • Krachtige laptop (maar niet voor videobewerking)

Chromebook voor studenten?

Chromebooks zijn ook populairder dan ooit. Ze worden voornamelijk ingezet in de lagere school. Door de lagere kostprijs en relatieve sterke specificaties de ideale laptop voor de lagere school en voor kinderen.

Chromebooks zijn minder of niet interessant voor studenten aan hoge scholen of universiteiten.

Veelgestelde vragen over laptops voor studenten

Een nieuwe laptop zoeken voor je studie is niet altijd even gemakkelijk. Je wilt namelijk wel investeren (weliswaar met een beperkt budget) in een laptop die het liefst van allemaal je hele opleiding meegaat.

Laptop voor studie? Waar op letten?

Er zijn enkele factoren die belangrijk zijn bij de aankoop van een laptop. Hoelang de batterij meegaat, de opslagcapaciteit, de specificaties en de schermgrootte zijn van belang. Alsook dat de laptop zeker de volledige opleiding meegaat

Wat is de beste studenten laptop?

Als we een allround studenten laptop moeten aanbevelen, dan is het de MacBook air (met M1 chip).

Laptop met Studentenkorting

Als student moet je gelukkig niet de volle prijs betalen bij de aankoop van een nieuwe laptop voor je studies. Bij veel merken of winkels (ook online) kan je genieten van een mooie Studentenkorting op onder andere laptops. Ook op MacBooks krijg je Studentenkorting.